Den starkaste förändringskraften naturen känner,

är en grupp människor som sammarbetar mot


ett gemensamt mål. - Margaret Mead







tisdag 4 maj 2010

Sant eller falskt? (1) Orsak och verkan

Kan det vara så att det var kaffet som utformade dagens offentliga mönster? Det var dess uppiggande effekt som gjorde att individen vände sig bort från klassikernas läsning i ensamhet, och började i stället odla ett bildningsideal grundad på sällskaplighet och politisk konversation.

söndag 2 maj 2010

Kvalitetskultur

Per Svenssons argument för en satsning på god kvalitet:
- Om staten inte prioriterar, produceras de som marknaden ändå skulle ha producerat och därmed har man mindre resurser för att satsa på kvalitet.
- "Om en tillgänglighetsrevolution pågår och om allt är tillgängligt, av vilket det mesta är skräp, då ska inte staten tävla i att öka skräpmängden.
Kan man avvisa dessa argument?"

lördag 1 maj 2010

Första maj i ett kommunistiskt land, före 1989

Jag kan inte glömma alla de där gigantiska demonstrationerna, arbetarnas oändligt långa kolonner bärande på röda fanor, partiledarnas porträtt och de stora banderollerna med vita bokstäver som förkunnade: ”Äran åt vår älskade rorsman” eller ”Leve vår genialiske ledare” eller ”Hurra för vårt kommunistiska parti”. De som var barn på den tiden minns fortfarande, hur redan under mars månad skoleleverna började öva att marschera i takt samt att sjunga patriotiska hymner till partiet och dess vise ledare. Skolbarnen som, efter nordkoreansk modell, drillades att utföra koreografiska rörelser mot bakgrund av rytmisk musik på idrottsarenor, efter lektionstimmarna. Är det konstigt att jag nu inte kan närma mig första maj utan att, efter alla dessa upplevelser, förknippa det med förödmjukelsen som människorna kände år efter år under Ceaușescus tid vid makten?